⬅Wróć

Światło pozostawione w samochodzie: co teraz?

Als u de lampen van uw auto te lang hebt laten branden, kan de accu snel leeg raken. Het maakt niet veel uit of het een halogeen-, led- of xenon-lamp is . Als u het lampje te lang laat branden, loopt de accu leeg en start de auto niet meer.

In de meeste gevallen betekent dit echter niet dat u meteen een garage of de ANWB moet bellen. Een vriendelijke buur of kennis kan in de meeste gevallen uitkomst bieden. In onze leidraad leggen we uit wat u moet doen als de accu van uw auto leeg is.

Hoelang kunt u de lichten van de auto aanlaten?

Als u per ongeluk de lichten van de auto aan laat, kan de auto de volgende ochtend nog steeds starten. Maar hoelang kunt u de lichten van de auto aanlaten voordat de accu leeg is?

De meeste autoaccu's hebben een capaciteit van 45 Ah, en een boordspanning van 12 volt. Dus als u de lichten van de auto aan hebt gelaten en twee kleine lampjes van 10 watt zijn blijven branden, is de accu pas na 27 uur leeg zijn.


Dit geldt echter alleen als de accu nieuw en volledig opgeladen is - wat zelden het geval is. De levensduur van de accu is vaak aanzienlijk korter en kan ook negatief worden beïnvloed door externe factoren, zoals kou.

Als de auto niet start: wat u nu moet doen

Voor veel chauffeurs is dit een absolute nachtmerrie: Nadat de autolichten 's nachts zijn aangelaten, is de accu 's morgens leeg en start de auto niet. Dit hoeft niet altijd een gevalletje te zijn voor de ANWB. In plaats daarvan kunt u gewoon een buurman of kennis vragen om uw auto over te starten.

Ga daarbij als volgt te werk:

  • Als uw voertuig op een weg geparkeerd staat, beveilig dan eerst de locatie en uzelf met een gevarendriehoek of een veiligheidshesje. U hebt een startkabel nodig om over te starten.
  • -Pak nu de rode van de twee startkabels en sluit deze aan op de pluspool van de accu van de andere auto.
  • Verbind nu de rode kabel met de pluspool van uw autoaccu.
  • Sluit vervolgens de zwarte kabel aan op de minpool van de andere auto.
  • Sluit het andere uiteinde van de zwarte kabel aan op het massapunt van uw auto - sluit de kabel niet aan op de minpool van uw auto, want dat kan vonken veroorzaken!
  • Vraag nu aan uw kennis om zijn auto te starten.
  • Wacht ongeveer een minuut en start dan uw eigen voertuig.
  • Als de auto niet start, wacht dan een paar minuten en herhaal de procedure nog twee keer.

Als de auto start, mag u de motor niet onmiddellijk weer uitschakelen - dan start de auto niet meer. Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet u 10 tot 20 minuten met uw auto rondrijden, bij voorkeur zonder stroomvreters zoals de stoelverwarming aan. Daarna zou de auto zich moeten hebben hersteld en kunt u de motor uitschakelen zonder dat u bang hoeft te zijn dat hij daarna niet meer start.

Als de auto na de derde poging nog niet start, moet u geen verdere pogingen doen om uw accu over te starten - anders kan kostbare schade ontstaan. In dat geval kunt u het beste de ANWB bellen, die in verreweg de meeste gevallen uw accu met een booster zal kunnen starten. Daarna moet u ook minstens 10 minuten met de auto rondrijden voordat u de motor weer uitschakelt.

Als u het licht van de auto erg lang hebt laten branden, kan het ook gebeuren dat de accu volledig ontladen is. Dit is uiterst zeldzaam, maar toch mogelijk. In een dergelijk geval moet de accu worden opgeladen. Hiervoor kunt u het beste naar een autogarage gaan, het opladen kost slechts tussen de 10 en 20 euro. Laad de accu thuis in geen geval op via het lichtnet, d.w.z. via het stopcontact - daarbij bestaat levensgevaar!